nedelja, 11. september 2011

Nova dognanja o Postiču

Zanimivo...


zgodba o pozabljenemu zdravniku in vinogradniku Francu Postiču iz sv. Ane po katerem se je včasih imenovala trta Postič se vse bolj razpleta. Pred nekaj meseci me je Janko Ferlinc opozoril na Pertlov članek v Vrbnjakovem zborniku: Svet med Muro in Dravo, ki precej natančno pojasnjuje njegovo življensko sliko, od rojstva v Zagrebu, do smrti na Sv. Ani. Na tej osnovi smo se v Zgodovinskem društvu Slovenske gorice odločili, da bomo še letos predlagali obeležitev 150-letnice Postičeve smrti. Povsem po naklučju pa sem prejšnji teden sem na dlibu-u našel zanimiv Marburger Taschenbuch..., ki ne omenja le, da je imel Postič zasajenih 300 sort vina, ampak vsebuje tudi zelo nadvse podroben in zanimiv opis njegove hiše na sv. Ani:

" Das netteste Gebäude in St. Anna ist das Haus des ausgezeichneten Arztes und Landwirthes Hrn. Franz Postitsch d. ä. Es krönt die Spitze des nordwestlichen Hügels und gewährt außer dem Kirchthurme die größte Fernschau. Rebengelände, Garten- und botanische Anlagen bilden seine unmittelbare Umgebung. Es enthält eine ziemlich reiche medicinischce Bibliothek..."
V Puffovem članku Slovenske gorice, je namreč poleg vsega drugega omenjen tudi obisk znamenite francoske vojvodinje Berry pri Francu Postiču na Sv. Ani 2. oktobra 1855. Takrat ga je obiskala v spremstvu svojega drugega moža grofa Lucchesija in s številnim ostalim spremstvom. Čeprav še natančna lokacija njegovega doma ni povsem potrjena, sem po Boštjanovem namigu na drugi najbolj razgledni točki Svete Ane fotografiral zgovoren portal vinske kleti.                                

No zdaj še moramo le še na zemljiško knjigo v Lenart, da lahko potrdimo, če je res Franc Postič postavil hišo na mestu stare šole, ali morda kje čez cesto in je tu imel le vinsko klet.

Ni komentarjev: