četrtek, 14. julij 2011

Zaključek morja

Po vrnitvi iz morja, smo šli najprej na sladoled v "Toskano" da proslavimo umazano a srečno vrnitev domov.
zadnji dnevi morja so bili zelo podobni prejšnjim. Dolgo smo spali,
čofotali po vodi in uživali poletje
Edina izjema je bil petek, ki je bil malce vetroven, kar nas je spodbudilo k obljubljenemu ogledu Brionov. Možnosti za ogled Brionov je veliko. Mi smo odločili za "uradni" ogled, ki se začne v Fažani od koder te ladjica za 180 kun (ali 30 EUR !!??) odpelje na največji otok arhipelaga.
na otoku te nato majhen turistični vlakec popelje čez otok in safari park. Včasih so bili poleg safari parka na Brionih kar trije živalski vrtovi. Propad Jugoslavije je enako usodo prinesel tudi njim, tako da lahko na otoku vidimo le nekaj zeber, nojev, enega slona, jelene in še avtohtone istrske živali (boškin, osli, koze...)
Pokrajina otoka je zelo zanimiva in verjetno je v tukajšnjih hotelih lepo preživljati počitnice
če kdo pričakuje, da bo na Brionih videl, kje je živel in delal Tito pa se žal zelo moti, saj protokolarne rezidence še danes niso na ogled javnosti in lahko vidimo le vhode v njihova dvorišča. Otok Vanga pa je viden zgolj od daleč. Običajnim turistom je tako na voljo le Titov Cadillac
in muzej v katerem pa so poleg titovih fotografij
. (Tito in Jovanka na pustovanju s Kardeljem in Ribičičem)
(za tiste brez tovrstnih predsodkov) še najbolj zanimive številne nagačene živali, ki so nekoč živele na Brionih in so tja prišle kot darila Titovih "neuvrščenih prijateljev".
Poleg Slovencev, obišče Brione tudi zelo veliko Rusov
"Gremo na ladjo!"
spet v Fažani
in večer v Medulinu
polnem luči.

torek, 12. julij 2011

Pa jo imamo..

našo plažo namreč. Malo naključno, malo načrtno smo našli našo plažo, (hm potem ko je Tanja tu srečala še sošolko iz srednje šole, smo jih našli še v bistvu več), ampak trenutno se nam je najbolj priljubila plaža Svetica blizu Šišana. Od našega doma je sicer oddaljena skoraj 10 km in do tja vodi zelo prašna pot a na cilju te čaka zelo idiličen zaliv vreden truda.

Najbolje pri vsem skupaj je, da si lahko hkrati v senci in tik ob obali. Čeprav nas je sprva najbolj navdušil dostop do vode z drobnimi kamenčki, smo se nato usidrali pred eno od hišk skritih v grmovju, kjer je pomol in najkrajši dostop do globoke vode. Prav za voljo tega je Filip zgubil ves začetni strah pred globoko vodo in zdaj najbolj uživa ob čofotanju po globočini in spuščanju njegovih ladjic po "jezerih".
plaža ima seveda tudi svoje pomanjkljivosti
a mi (in očitno tudi vsi ostali) se delamo, kot da jih ne vidimo
včeraj sva s Filipom pri našem apartmaju v morju čistila ribe in naenkrat sva dobilo pisano druščino morskih in kopenskih živali