sobota, 26. maj 2012

Družinski izlet 2012


Letošnji družinski izlet vseh Zemljičev, Fišerjev, Ornikov, Fekonjev, Tušarjevih, Sgermovih... ni bil navzven nič posebnega saj jih naš ati (ob sopomoči seveda) organizira že 25 let !!!. Še največja posebnost izleta je bila maršuta, ki se je od Lenarta zelo redko odmaknila več kot 10 kilometrov. ;-) Kljub temu, pa da smo obiskane točke že mnogi (če ne vsi) večkrat obiskali, smo verjetno vsi kje izvedeli kaj novega.
                                                
                                  (Avtorji fotografij: Karmen Kaučič, Andrej, Danica in Viktor Zemljič)

Izlet smo začeli pri domači kapeli v Zgornjih Ročici, kjer so nas s kavo pričakali in pogostili Ornikovi.
Še posebej smo bili veseli, ker se nam je po nekaj letih spet pridružil Marko

Nato smo se na Sv. Ani še ustavili v čajnici Danice in Jožeta Kolariča.

 




Od tam pa smo šli k Mariji Snežni, kjer nas je pričakal pisatelj Tone Partljič Ta nam je na zelo slikovit, simpatičen in njemu svojski način predstavil usode nekaterih pomembnih, a premalo poznanih domačinov Slovenskih goric. Tako smo se spomnili na pisatelja Stanka Majcna, katerega grob smo obiskali, obudili tragično usodo ruskega emigranta in zdravnika dr. Sergeja Kaprolova o katerem je pisal tudi Drago Jančar v noveli smrt pri Mariji snežni in spoznali čistost nesojene ljubezni in romantična pisanja med benediško učiteljico Ano Lušin in njenim nekdanjim ljubimcem Ivanom Cankarjem.


Po zmeraj bolj prostrani Ščavniški dolini smo se nato odpeljavili do Ivajnševske slatine, kjer nam je gozdar predstavil geologijo in biologijo te prostrane doline, ki je tako nenavadno bogata z izviri mineralnih in termalnih vod.


V gradu Negova sta nas sprejela gospa in gospod Trautsmanndorf, ki sta nam razkazala novi del gradu in grajske kleti.

renesančni sklepnik s portala starega negovskega gradu
grajske igre...



v negovski cerkvi
V Sveti Trojici smo najprej poslušali orgle, na katere sta igrala Natalija Šijanec in trojiški organist, nato pa nas je še sprejel pater Bernard, ki  nam je predstavil cerkev samostan in samostansko knjižnico.
V samostanski knjižnici, ki je nekoč pripadala samostanu brežiških frančiškanov.


  
Od tam smo se odpravili še na piknik v k LD Dobrava, kjer so se nam pridružili nekateri prej manjkajoči sorodniki.
 

sreda, 23. maj 2012

Tretji dan

Ko sem danes prišel na delavnico o sodobnih tehnologijah v zgodovinopisju, je bila žal predavalnica že povsem polna, zato sem nato poslušal predavanja o o združevanju knjižnic, virtuelnih stokovnih knjižnicah in prostem dostopu v praksi. Sledil je ogled mestne in univerzitetne knjiznice, njenih posebnih zbirk in razstava o nacističnih krajah knjig Judovskim someščanom.