sobota, 15. maj 2010

Sobota v Moskvi

Zadnji celi dan potepanja smo obiskali tržnico "Izmailovo", kjer se da kupiti vse na svetu od novega do rabljenega popoldne pa smo se odločili za ogled še zadnje Moskovske znamenitosti: cirkusa.





















petek, 14. maj 2010

Petek v Moskvi

Po vrnitvi iz vročega Petrograda nas je pričakala še bolj vroča Moskva. Utrujeni od doživetega smo z velikim veseljem prešli na zabavnejši del programa in se odpravili v Moskovski živalski vrt.









četrtek, 13. maj 2010

Tretji dan v Pitru - Peterhof

Danes smo se končno uspeli odpeljati do ene od letnih rezidenc ruskih carjev Petrowdvoretz, ki jo običajno imenujejo kar Peterhof.













sreda, 12. maj 2010

Drugi dan v "Pitru"

Načrte tega dne nam je porušila megla v finskem zalivu, in namesto potovanja z ladjico smo zato raziskovali Petrburg, ki so ga prićeli graditi šele leta 1703 v razmočvirjeni delti reke Neve, potem ko je ruski car Peter Veliki premagal švedsko vojsko in se odločil, da si v izogim moskovskim spletkam postavi novo prestolnico evropske Rusije.
Zato smo se odpravili na otoček, kjer se nahaja Petro-pavlovska trdnjava, ki je branila mesto pred osvajalci, hkrati pa bila tudi ječa v kateri so zapirali vse nasprotnike ruskih carjev. Vv trdnjavi se še danes nahaja in vadi ruska vojska





v cerkvi so pokopani vsi carji petrograjskega obdobja, vključno z nesrečno rodbino Nikolaja II, katerih ostanke so sem prenesli šele pred kratkim.
v

spomenik Petra Velikega imenujejo vsi kar bronasti jezdec, po znani Puškinovi pesnitvi, ki opeva eno od povodnji, ki so preplavile mesto.



Največja (najvišja?) cerkev v mstu je katedrala Sv. Izaka,


iz naveličanosti nad evropsko rusko prestolnico, so si v devetnajstem stoletju zgradili pomajšano kopijo cerkve Sv. Vasilija v Moskvi.
na sejmu spominkov


Ladja Avrora iz katere je bil oktobra 1917 izstreljen znak za začetek revolucije