sobota, 23. maj 2009

V Kamniški Bistrici

V soboto je bil spet en zelo vroč dan, pa smo sklenili pobegniti pred vročino v Kamniško Bistrico. Hladili smo se v soteski Predoselj (no eni pravijo Predaselj), ki je le kak kilometer pred oblegano planinsko kočo, a je kljub fascinantnim 40 meterskim prepadom nedomačinom dokaj neznana. Soteska je nastala, ko je Kamniška Bistrica globoko razjedla apnenčasto steno in si tako ustvarila najkrajšo pot v dolino. Do leta 1952 je bil tik pred koncem soteske še deset meterski slap, ki pa je po nekem jesenskem neurju razpadel in razkril majhen naraven mostiček.

Danes je bila Bistrica kar precej deroča.
Po Predoslju smo šli še na izvir Kamniške BistriceKer se Maša tam rada spušča po "zajli".
"Jaz bi tudi ati"
Filip pa je lahko brez omejitev in nevarnosti metal kamenje.
Gradimo most čez reko

in za večerjo še toplo mleko


četrtek, 21. maj 2009

Na kolesu

Začetni načrt popoldneva je sicer predvideval obisk izvira Kamniške Bistrice, ampak ko Maša sliši na terasi Lovrenca in Natašo, ali Blaža je ne spraviš več niti na sladoled. Kakorkoli že, imeli smo se zelo lepo, Maša se je prvič peljala s kolesom brez kolesc in (vsaj bežno) smo v eni sami uri srečali kopico znanih sosedov, ki jih sicer očitno prepogosto zgrešimo.

No, ko je Maša ugotovila, da se leto mlajši spodnji sosed Lovrenc vozi že brez majhnih koles, je to (na njegovem kolesu) poskusila tudi sama. Ker ni padla, ampak se ji je zdelo prav fino, smo seveda morali takoj "odmontirati" še njena kolesca. Pri obilici pomočnikov to sploh ni bilo tako enostavno.
Sprva je šlo nekoliko bolj previdno, (pravzaprav ji start zaradi malo prevelikega kolesa še zmeraj povzroča težave) nato pa zmeraj bolj pogumno...
In sosedje št. 1 gredo z atijem domov iz železniške postaje.
Medtem, ko je ati klepetal, je Maša pridno vadila.
Tudi sosedi št. 2 sta bili na rekreativnem izhodu.
Maši pa niti ostri zavoji
niso nobena težava,
čeprav je ustavljanje še včasih malce boleče.
Soseda št. 3 sta se medtem pogajala o pospravljanju kolesa,
Filip pa se je seveda najbolj razveselil
kamniških smetarjev.
Najmlajša soseda št. 4 je med nami še manj kot mesec dni.
Pomoč
A tudi sosedi št. 5 iščeta atija ?
Tobogaaan !!!
Namesto kosila (ne povejte tega naši mami, ker nas je njeno kosilo čakalo doma) smo malico imeli kar zunaj, ker je bil tam blizu en zanimiv
oldtimer
in še en preozek most. Saj metanje kamenja v Kamniško Bistrico (pardon v tamkajšnjo mlinščico) zagotovo predstavlja vrhunec dneva.

Hej, kam pa je izginila slika sosedov št. 6?
A tukaj je...