ponedeljek, 12. december 2011

Medenjaki

Maso za medenjake je že v nedeljo zvečer zamesila Tanja po receptu iz Kulinarika.net:

Testo:

3 velike žlice medu

30 dag sladkorja

5-8 dag masla ali margarine

2 žlici čokolade v prahu

3 žlice mleka

2 žlici ruma

3 jajca

75-80 dag moke

2 žlici kakava (lahko tudi čokolade v prahu)

1 in pol žličke jedilne sode

2 noževi konici pecilnega praška

ščepec soli

1/2 žličke cimeta

noževa konica klinčkov

Glazura:

1 beljak

7 dag sladkorja v prahu

Testo:

v primerni posodi na zmernem ognju zmešamo 3 žlice medu, 30 dag sladkorja, 5-8 dag masla ali margarine in dve žlici čokolade v prahu. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, tekočo maso. Nato maso odstavimo, da se ohladi. Ohlajeni masi primešamo 3 žlice mleka, 3 stepena jajca, 75-80 dag moke, ki smo ji primešali 2 žlici kakava, 1 in pol žličke jedilne sode, 2 noževi konici pecilnega praška, ščepec soli, 1/2 žličke cimeta in noževo konico klinčkov. Vse sestavine dobro premešamo in maso pustimo čez noč počivati. Drugi dan iz mase naredimo za oreh velike kroglice, katere polagamo na pekač, ki smo ga predhodno namazali s čebeljim voskom, približno dva prsta narazen. Kroglice malce sploščimo. Pečemo na temperaturi 200 stopinj C približno 15 -20 minut. Še tople medenjake do polovice pomočimo v glazuro.

Glazura:

Beljak in sladkor v prahu stepemo nad soparo v gladko tekočo kremo. V to kremo namakamo še tople medenjake.

... ker je zavoljo nas nato zato zamudila "zumbo" je bila sicer malce sitna, a smo preživeli. ;-)

V ponedeljek smo tako lahko imeli več ur veliko veselja in prčkanja z modelčki in izrezovanjem piškotkov... ČE bi testo čez noč imeli v vrečki bi verjetno medenjaki ne bili tako razpokani, a okus pretehta vse. Prav zato vse to toplo priporočamo tudi drugim.

1 komentar:

Александра Тртовац pravi ...

Bravo za Tanju! mMdenjaci odlično izgledaju! A sigurna sam da su jako ukusni! Pošto je tu i detaljan recept, ne preostaje ništa drugo nego da zavrnem rukave! :-)